2012-11-06 08:19:47• hírek • MTI

USA 2012 - Ki kire szavaz?

A Fehér Házért folytatott küzdelem eldöntésében kulcsszerepe lesz annak, hogy a szavazáson végül milyen arányban vesznek majd részt a különböző irányokba húzó társadalmi csoportok.

A The Washington Post (WP) és az ABC News közös felmérése szerint Barack Obama elnök 76:21 százalék arányban vezet a nem fehér és 52:46 százalék arányban a női valószínű választók körében. Mitt Romney fölénye a fehérek között 57:39, a férfiak között pedig 51:44 százalékos arányú. A WP október végén arról írt, hogy a jelenlegi elnökválasztást a "faji vonalak menti polarizáció" jobban meghatározza, mint bármelyik korábbi erőpróbát az 1984-es voksolás - vagyis Ronald Reagan újraválasztása - óta.

A fehérek a választásra jogosult amerikaiak mintegy háromnegyedét teszik ki. Obama, aki 2008-ban legyőzte John McCain republikánus elnökjelöltet, a fehér szavazók körében "csak" 12 százalékpontos vereséget szenvedett, 43:55 százalék arányban. A WP-ABC-mérések szerint az elnöknek ebben a társadalmi csoportban október 25-én még 23 százalékpontos volt a lemaradása. Ezt azóta 18-ra sikerült lefaragnia.

A The Hill elemzése szerint ez az 5 százalékpontos elmozdulás országos viszonylatban a választók 3,75 százalékát jelenti, ami meghatározó lehet a választások kimenetele szempontjából. A választást eldöntő "ingaállamokban" az elnök fehérek közötti támogatottsága jobban áll az országos átlagnál, Ohio államban például mindössze 6 százalékponttal van Romney mögött a Time magazin felmérése szerint.

2008-ban a CNN exit pollja szerint a választók 74 százaléka fehér, 13 százaléka fekete, 9 százaléka pedig spanyol ajkú volt. Obama támogatottsága a WP-ABC-adatok szerint a feketék között 96, a spanyol ajkúak között pedig 66 százalékos. A Latino Decisions kutatóközpont ennél is nagyobb, 72:22 százalék arányú fölényt mért az elnök oldalán a latin-amerikai származású regisztrált választók körében.

"Az elmúlt 11 hét fejleményei arra utalnak, hogy a spanyol ajkú szavazók rekordszámban szavaznak majd a demokrata jelöltre" - jelentette ki a The Hillnek Matt Bareto, a Washingtoni Egyetem professzora - "Ha a latin szavazók olyan nagy számban vesznek részt a választásokon, ahogy azt várjuk, akkor Nevadát, Coloradót, Floridát és Virginiát Obamának adhatják".

Elnököt választ az Amerikai Egyesült Államok

George W. Bushnak 2004-ben a latin-amerikai származású szavazók voksainak a 40, John McCainnek pedig a 31 százalékát sikerült megszerezniük. A Romney-kampánystáb 38 százalékos eredményben bízik. Az elemzők többsége ugyanakkor egyetérteni látszik abban, hogy a nem fehér és a fiatal választók "koalíciójának" lelkesedése idén sokkal mérsékeltebb, mint 2008-ban volt, amikor első ízben választhattak meg egy fekete elnököt a Fehér Házba.
Noha a férfiak és a nők közel azonos arányban támogatják a saját favoritjukat, Eleanor Smeal, a Feminista Többség elnevezésű szervezet elnökének a The Huffington Postban megjelent elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az arányszámok összehasonlítása csalóka, mert a "gyengébb nem" képviselői 2012-ben várhatóan 10 millióval több szavazatot fognak leadni, mint a férfiak. Smeal a Gallupra hivatkozott, amely szerint 2008-ban a voksok 53 százaléka nőktől, 47 százaléka pedig a férfiaktól érkezett, és azt állította hogy a hivatalban lévő elnök a "billegő" államokban mért enyhe fölényét a nők támogatásának köszönheti.

A republikánus tábor ugyanakkor abból merít reményt, hogy a The Wall Street Journal és az NBC News felmérése szerint Mitt Romney 47:40 százalék arányban vezet a "független" szavazópolgárok között. Az ő részarányuk a valószínű választók között 14 százalék.

A The National Review arra hívta fel a figyelmet, hogy Gallup közvélemény-kutató intézet szerint a valószínű szavazók között idén csak 46 százalék a határozottan a demokratákat támogatók vagy a demokraták felé hajlók részaránya, szemben a 2008-ban regisztrált 54 százalékkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: